Search

O‘simlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi

             

KAFEDRA MUDIRI

 

q.x.f.f.d., dotsent Ismoyilov Alisher Isroyilovich

Qabul vaqti:             Har kuni (9:00-16:00)

Telefon:                     +99893-571-12-54

Elektron pochta:         ismoilov_a@samguni.uz

KAFEDRA FAOLIYATI HAQIDA QISQACHA MA'LUMOT

Kafedra Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining “Toshkent davlat agrar universiteti faoliyatini yanada takomillashtirish chora-tadbirlari toʻgʻrisida” 2019-yil 19-avgustdagi PQ-4421-sonli qarori, Oʻzbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2020-yil 16-sentabrdagi “Toshkent davlat agrar universitetining Samarqand filialini tashkil etish toʻgʻrisida”gi 556-sonli qarori hamda Oliy va oʻrta maxsus ta’lim vazirligi tomonidan tavsiya etilgan “Oliy ta’lim muassasalari toʻgʻrisida namunaviy nizomi” asosida Agrobiologiya fakulteti tarkibida tashkil etilgan.

Kafedra Agrobiologiya fakultetining tarkibiy boʻlinmasi hisoblanadi. Kafedrada qishloq xoʻjaligi yoʻnalishdagi barcha fanlar oʻqitiladi hamda ular boʻyicha ilmiy-tadqiqot ishlari olib boriladi. Kafedra professor-oʻqituvchilari Sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot usullari, Oʻsimlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot usullari, Mevachilikda ilmiy tadqiqot usullari, Ximoyalongan yer mava-sabzavotchiligida ilmiy tadqiqot usullari, Issiqxona mevachiligi, Sabzavot va poliz ekinlari biokimyosi, Agronomiyada ilmiy tadqiqot usullari, Agronomiyada innovasion texnologiyalar, Meva ekinlarini yetishtirishning innovasion texnologiyalar, Meva-sabzavot ekinlari fiziologiyasi va biokimyosi, Qishloq xoʻjalik ekinlari seleksiyasi va urugʻchiligida xorijiy tajribalar, Texnik ekinlar biologiyasining ilmiy asoslari, Qishloq xoʻjalik ekinlari seleksiyasining genetik asoslari, Donli ekinlar biologiyasining ilmiy asoslari, Dala ekinlari fiziologiyasi va biokimyosi kabi qator fanlar boʻyicha oʻquv, uslubiy, ilmiy-uslubiy, ilmiy-tadqiqot ishlari, shuningdek, ilmiy va ilmiy-pedagogik kadrlar tayyorlash hamda tashkiliy, ma’naviy-ma’rifiy va tarbiyaviy ishlarni amalga oshirib kelmoqda.

Oʻsimlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi, Samarqand viloyatida qishloq xoʻjalik soxasini yanada rivojlanish hamda yangi ekin turlari boʻyicha ishlar olib borib, davlat byudjet hisobidan ilmiy – tadqiqot ishlarini olib borish. Kafedra oʻquv va ilmiy tadqiqot faoliyatini rivojlantirish maqsadida turdosh oliy oʻquv yurtlari, ilmiy tadqiqot institutlari va qishloq xoʻjaligi maxsulotlari ishlab chiqarib chet davlatlarga eksport qiladigan klasterlar Samarqand Davlat universiteti Meva–sabzavotchilik va uzumchilik kafedrasi, Respublika yongʻoq ishlab chiqaruvchilar va eksport qiluvchilar uyushmasi qoshidagi “SAG AGRO” MChJ invitro laboratoriyasi, Don va dukkakli ekinlar ilmiy-tadqiqot instituti Gʻallaorol ilmiy-tajriba stansiyasi, “Sabzavot, Poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy tatqiqo inistituti”, Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, Akademik M.Mirzayev nomidagi “Bogʻdorchilik, uzumchilik va venochilik ilmiy tatqiqiot inistituti” Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, Paxta seleksiyasi urugʻchiligi va agrotexnikasi ilmiy tadqiqot instituti Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, “Farboma selekt” ilmiy urugʻchilik fermer xoʻjaligi, Zarafshon Agro Zaxira AD. Ma’suliyati cheklangan jamiyati bilan hamkorlikni yoʻlga qoʻygan. Kafedra universiteti qoshidagi Gulobod agrotexnologiyalar texnikumi bilan uquv amaliy ishlarni tashkil etish boʻyicha faoliyat olib boradi. Kafedrada oʻqitiladigan fanlar xususiyatidan kelib chiqib, universiteti va talabalar turar joylaridagi oʻtkaziladigan barcha ma’naviy - ma’rifiy tadbirlarni tashkil etish, oʻtkazishda kafedra professor–oʻqituvchilari doimiy tarzda faoliyat olib bormoqdalar.

     Bugungi kunda kafedrada jami 4 nafar oʻqituvchi, ya’ni: 1 nafar q.x.f.d., dotsent, 3 nafar q.x.f.f.d, dotsentlar faoliyat olib bormoqda. Hozirgi vaqtda kafedra jamoasini falsafa fanlari doktori, dotsent A.I.Ismoyilov boshqarib kelmoqda. Kafedrada ilmiy saloxiyati 100% ni tashkil etadi.

 

KAFEDRA XODIMLARI

 

Ismoyilov Alisher Isroyilovich

Oʻsimlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi

Kafedra mudiri, q.x.f.f.d., dotsent

Tel.:  +99893-571-12-54

Email: ismoilov_a@samguni.uz

 

G’aybullayev G’ulom Saidalimovich

 Oʻsimlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi

Qishloq xo’jaligi fanlari doktori., dotsent 

Tel.:  +99890-600-45-57

Email: gaybullaev_g@samguni.uz

 

Eshonqulov Bobur Mamurovich

Oʻsimlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi

q.x.f.f.d., dotsent

Tel.: +99890-191-15-15

Email: b.eshonkulov@samguni.uz

 

Xonqulov Xusniddin Xolikulovich

Oʻsimlikshunoslik va meva-sabzavotchilik kafedrasi

q.x.f.f.d., dotsent

Tel.:  +99894-530-07-70

Email: xonqulov_x@samguni.uz

O‘QITILADIGAN FANLAR

Fanning nomi

Fan haqida qisqacha ma’lumot

1

Sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot usullari

Mevachilikda ilmiy tadkikot uslublari buyicha bilimlarning nazariy asoslarini, ilmiy tadkikot uslublarning asosiy tushunchalari va uslublarini urgatish xamda ularni amaliyotda tatbik etish kunikmasini xosil kilishdan iborat. Fanning vazifasi - nazariy bilimlar, amapiy kunikmalar, ilmiy tadkikot jarayonlarga uslubiy yondoshuv xamda ilmiy dunyokarashini shakllantirish, konunlar va uslublar mazmun-moxiyatini bilish, ulardan ilmiy tadkikotda foydalanishniig Urni va axamiyatini ochib berish.

2

O’simlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot usullari

Oʻquv jarayonining zamonaviy vazifalaridan kelib chiqib, uning asosiy maqsadi- iqtisodiy nazariyalarni bilishga bo`lgan pedagogik jarayonni boshqarishning umumiy tushuncha va elementlarini qoʻllashni talabalarga o`rgatish, oʻquv jarayonining asosiy shakllarida (ma’ruzalar, seminarlar, mustaqil ishlar, bilimlarni tekshirish magistrlarning fikrlash faoliyatini uslubiy yo`llar yordamida faollashtirish, magistrlarga oʻquv mashgʻulotlarining uslubiy ishlanmalarni tayyorlashga yordam berishdan iborat. Nazariy bilimlar, amaliy ko`nikmalar, magistrlarda simlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot ishlari fani boʻyicha ilmiy izlanishlar olib borishga qiziqish uygʻotish, joylarda ilmiy-tadqiqot ishlarini ahvoli, sharoitlari ularni natijalarini tahlil qilishni o`rgatish orqali insonning hayotdagi o`rni va ahamiyatini ochib berish.

3

Mevachilikda ilmiy tadqiqot usullari

Mevachilikda ilmiy tadkikot uslublari buyicha bilimlarning nazariy asoslarini, ilmiy tadkikot uslublarning asosiy tushunchalari va uslublarini urgatish xamda ularni amaliyotda tatbik etish kunikmasini xosil kilishdan iborat.

Nazariy bilimlar, amapiy kunikmalar, ilmiy tadkikot jarayonlarga uslubiy yondoshuv xamda ilmiy dunyokarashini shakllantirish, konunlar va uslublar mazmun-moxiyatini bilish, ulardan ilmiy tadkikotda foydalanishniig Urni va axamiyatini ochib berish.

4

Ximoyalongan yer mava-sabzavotchiligida ilmiy tadqiqot usullari

Oʻquv jarayonining zamonaviy vazifalaridan kelib chiqib, uning asosiy maqsadi- iqtisodiy nazariyalarni bilishga bo`lgan pedagogik jarayonni boshqarishning umumiy tushuncha va elementlarini qoʻllashni talabalarga o`rgatish, oʻquv jarayonining asosiy shakllarida (ma’ruzalar, seminarlar, mustaqil ishlar, bilimlarni tekshirish magistrlarning fikrlash faoliyatini uslubiy yo`llar yordamida faollashtirish, magistrlarga oʻquv mashgʻulotlarining uslubiy ishlanmalarni tayyorlashga yordam berishdan iborat.

nazariy bilimlar, amaliy ko`nikmalar, magistrlarda simlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot ishlari fani boʻyicha ilmiy izlanishlar olib borishga qiziqish uygʻotish, joylarda ilmiy-tadqiqot ishlarini ahvoli, sharoitlari ularni natijalarini tahlil qilishni o`rgatish orqali insonning hayotdagi o`rni va ahamiyatini ochib berish.

 5

Issiqxona mevachiligi

Issiqxonada meva ekinlarini ahamiyati, kimyoviy tarkibi, kelib chiqishi va tarqalish tarixi, bu soxaning hozirgi xolati va rivojlanish istiqboli hamda tashqi muhit omillariga boʻlgan talabi toʻgʻrisidagi va mevachilikka yangi kirib kelgan intensiv meva navlarini koʻpaytirishni hamda yetishtirishda innovasion texnologiyalarni va yangi navlarning xoʻjalik belgilarini oʻrgatish.

oʻsimliklarni oʻsish va rivojlanish bosqichlarini mevalarni urugʻlari hamda koʻchatlari tuzilishi bo’yicha ma’lumotga ega bo’lish.

6

Sabzavot va poliz ekinlari biokimyosi

Oʻquv jarayonining zamonaviy vazifalaridan kelib chiqib, uning asosiy maqsadi- iqtisodiy nazariyalarni bilishga bo`lgan pedagogik jarayonni boshqarishning umumiy tushuncha va elementlarini qoʻllashni talabalarga o`rgatish, oʻquv jarayonining asosiy shakllarida (ma’ruzalar, seminarlar, mustaqil ishlar, bilimlarni tekshirish magistrlarning fikrlash faoliyatini uslubiy yo`llar yordamida faollashtirish, magistrlarga oʻquv mashgʻulotlarining uslubiy ishlanmalarni tayyorlashga yordam berishdan iborat.

nazariy bilimlar, amaliy ko`nikmalar, magistrlarda simlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot ishlari fani boʻyicha ilmiy izlanishlar olib borishga qiziqish uygʻotish, joylarda ilmiy-tadqiqot ishlarini ahvoli, sharoitlari ularni natijalarini tahlil qilishni o`rgatish orqali insonning hayotdagi o`rni va ahamiyatini ochib berish.

7

Agronomiyada ilmiy tadqiqot usullari

Fanni ukitishdan maksad -kishlok xujaligida, jumladan agronomiya soxasidagi dolzarb muammolar buyicha mavzu tanlash, eksperimentlarni loyixalashtirish, utkazish, olingan natijalarni umumlashtirish, tajriba natijalarini statistik taxdil kilish, eng yaxshi agrotexnik usullarni va navlarni ishlab chikarishga tadbik etishni urgatish xamda ularni amalda tatbik etish kunikmasini xosil kilish dan iborat. Fanning vazifalari: Ilmiy agronomiyaning uslublaridan tugri foydalanish, dexkonchilikdagi dolzarb muammolar buyicha ilmiy tadkikot ishlarining mavzusini tanlash, eksperimentlarni loyixdashtirish, kuyish, utkazish, olingan natijalarni umumlashtirish, statistik taxdil etish, xulosa kilish, eng yaxshi agrotexnik usullarni va navlarni ishlab chikarishga joriy etish buyicha amaliy kunikmalarni shakllantirish.

8

Agronomiyada innovasion texnologiyalar

Magistratura talabalarini respublikada kishlok xujaligini rivojlantirish, resurs tejamkor texnologiyalardan samarali foydalana olishni, meliorant jixatdan nokulay tuproklarni yaxshilash, yukori va sifatli maxsulot yetishtirishda innovasion texnologiyalarni kullash jarayonida samarali foydalanish maxoratini shakllantirishdan iborat.  Agrosanoat majmuidagi innovasion va innovasion jarasilar, kishlok xujaligidagi innovasion faoliyatning rivojlanish boskichlari xamda kishlok xujaligida samarali texnologiyalarni ishlab chikish boskichlari kabi masalalarni urgatadi.

9

Meva ekinlarini yetishtirishning innovasion texnologiyalar

Meva  kuchatlarini xar xil payvandtaglarda va xar xil usullarda kupaytirish (yetishtirish), meva usimliklarini usishi, rivojlanishi, kupayishi va xosildorligini urganib, xamda ilmiy asosda bularni agrotexnikasini olib borishga karatish. Fanning vazifasi - magistr talabaparga “Meva ekinlari biologiyasi” “Meva ekinlarini yetishtirish progressiv texnologiyasi”, “Meva ekinlarini standart navlarini urganish”> “Meva ekinlar kuchatzorini barpo kilish va kuchat yetishtirishning intensiv texnologiyasi” va shunga uxщash k,ator mevachilikka oid fanlarni muvaffakiyatli uzlashtirishi uchun zarur buladigan tayanch bilimlarni beradi.

10

Meva-sabzavot ekinlari fiziologiyasi va biokimyosi

Oʻquv jarayonining zamonaviy vazifalaridan kelib chiqib, uning asosiy maqsadi- iqtisodiy nazariyalarni bilishga bo`lgan pedagogik jarayonni boshqarishning umumiy tushuncha va elementlarini qoʻllashni talabalarga o`rgatish, oʻquv jarayonining asosiy shakllarida (ma’ruzalar, seminarlar, mustaqil ishlar, bilimlarni tekshirish magistrlarning fikrlash faoliyatini uslubiy yo`llar yordamida faollashtirish, magistrlarga oʻquv mashgʻulotlarining uslubiy ishlanmalarni tayyorlashga yordam berishdan iborat.

Nazariy bilimlar, amaliy ko`nikmalar, magistrlarda simlikshunoslikda va meva sabzavotchilikda ilmiy-tadqiqot ishlari fani boʻyicha ilmiy izlanishlar olib borishga qiziqish uygʻotish, joylarda ilmiy-tadqiqot ishlarini ahvoli, sharoitlari ularni natijalarini tahlil qilishni o`rgatish orqali insonning hayotdagi o`rni va ahamiyatini ochib berish.

11

Qishloq xo’jalik ekinlari seleksiyasi va urug’chiligida xorijiy tajribalar

Magistrga o’qitishda jaxon ekinlari seleksiyasining asosiy yo’nalishi va usullari, boshlang’ich manbalar, kassalik va zararkunanda va noqulay sharoitlarga chidamliligi, tezpisharlik va maxsuldorlik bo’yicha baxolash, nav va duragaylarga qo’yiladigan talablar,duragaylash tartibi, ekinlarda duragaylash uchun chanlantirish o’tkazish uchun ota ona juftlarini tanlash,urug’chilikningsanoat asosida tayyorlash, nav almashtirish, nav yangilash va yuqori sifatli uruglarni yetishtirish, amaliyotda tadbiq  etish ko’nikmasini hosil qilishdan iborat. “Qishloq ekinlari seleksiyasi va urug’chiligida xorijiy tajribalar”fani bo’yicha magistrlarni olgan nazariy va amaliy bilimlarini va bitiruv ishlarini bajarish bilan real sharoitga qo’llash bo’yicha ko’nikmalar hosil qilish.

12

Texnik ekinlar biologiyasining ilmiy asoslari

Talabalarda texnik ekinlardan yuqori va sifatli hosil yetishtirish asoslari biologik xususiyatlari va rivojlanish davrlarini chuqur o’zlashtirish, o’sish va rivojlanish jarayonlarida bo’ladigan o’zgarishlarni ilmiy asoslash bo’yicha bilim, ko’nikma va malaka shakillantirishdir. Talabalarga texnik ekin biologiyasining shakillanish sharoitlarini, urug’ shakillanishi, rivojlanishini, biologiyasini o’rgatish, tashqi muhitga bo’lgan talablarni ilmiy asoslanishini,rivojlanish davrlari va organogenoz bosqichlarini, har bir ekinning biologik xususiyatlarini tuproq iqlim sharoiti fan va texnika yutuqlari hamda chet elning tajribalari bilan bog’liq tahlil qilish va xulosalar chiqarishni o’rgatishdan iborat.

13

Qishloq xo’jalik ekinlari seleksiyasining genetik asoslari

Magistr talabalarga o’simliklar seleksiyasi jarayonining irsiy asoslari to’g’risida bilimlar berish, uning qonuniyatlaribilan tanishtirish hamda ularni amaliyotda tadbiq etish ko’nikmasini hosil qilishdan iborat.Nazariy bilimlar,amaliy ko’nikmalar, seleksiya jarayoniga genetik nuqtai nazaridan qarashni shakillantirish,qonunlar va genetik jarayonlarning mazmun mohiyatini bilish ularga nisbatan shaxsiy munosabatni shakillantirish orqali seleksiyaningnazariy asosi genetika ekanligini ochib berish.

14

Donli ekinlar biologiyasining ilmiy asoslari

Talabalarda donli ekinlardan yuqori va sifatli hosil yetishtirish asoslari-biologik xususiyatlari va rivojlanish davrlarini chuqur o’zlashtirish, o’sish va rivojlanish jarayonlarida bo’ladigan o’zgarishlarni ilmiy asoslash bo’yicha bilim, ko’nikma va malaka shakillantirishdir. Talabalarga donli ekinlar biologiyasining shakillanish sharoitlarini, urug’ shakillanishi, rivojlanishini, biologiyasini o’rgatish, tashqi muhitga bo’lgan talablarni ilmiy asoslanishini,rivojlanish davrlari va organogenoz bosqichlarini, har bir ekinning biologik xususiyatlarini tuproq iqlim sharoiti, fan va texnika yutuqlari hamda chet elning tajribalari bilan bog’liq tahlil qilish va xulosalar chiqarishni o’rgatishdan iborat.

15

Dala ekinlari fiziologiyasi va biokimyosi

O’zbekiston sharoitida don dukkakli va g’alla o’simliklarining tarqalishi va o’sishi muhitiga qarab ularda kechadigan fiziologik-biokimyoviy jarayonlarni o’rganish va shular asosida ekinlardan inson va chorva mollari uchun yetarli ozuqa maxsulotlarini yetishtirish hisoblanadi. Magistrlarni nazariy bilimlar, amaliy ko’nikmalar, don-dukkakli va g’alla ekinlarida kechadigan o’sish-rivojlanish bosqichlarini boshqarish uchun zarur bo’lgan organik va suv mineral ozuqalarga, suvga talabini bilish,ulardagi nafas olish va fotosintez jarayonlarini, hamda o’simliklardagi moddalar almashinuvidahosil bo’ladigan murakkab zaxira moddalarining to’planishini o’rganishini shakillantirish vazifalarini bajaradi.

TO‘GARAKLAR

Kafedrada 1 ta to‘garak tashkil etilgan bo‘lib “Yosh seleksioner” deb nomlanib, unga B.Eshonqulov mas’uldir. Iqtidorli talabalarga haftaning juma kunlari soat 15:00dan 16:30gacha  binoнинг 148 xonada mashg‘ulotlar o‘tkaziladi.

ILMIY ISHLAR

Ilmiy tadqiqot ishlari mavzusi

Maqsad va vazifalari to‘g‘risida qisqacha ma’lumot

 

1

Ismoyilov Alisher Isroyilovich

“Yangi yaratilgan va davlat reyestiriga kiritilgan kartoshka navlarining jadallashgan birlamchi urug’chilik texnologiyasini takomillashtirish”

Zarafshon vodiysi o’tloq - bo’z tuproqlari sharoitida kartoshka yangi navlarining jadallashgan virussiz birlamchi urug’chiligi texnologiyasini takomillashtirish – dastlabki o’simliklarni tanlash muddat va usullarini belgilash, urug’lik tuganaklarni ekisholdi tayyorlash, antivirusli preparatlarda ishlash hamda ekish usullarini maqbullashtirish orqali yuqori ko’payish koeffisiyenti imkoniyatlarini aniqlashdan iborat.

Ilmiy tadqiqotlar natijalari esa magistrlar, talabalarning ishtirokida ilmiy-amaliy kanferensiya o‘tkaziladi.

2

Eshonkulov Bobur Mamurovich

“Generetiv urug’laridan kartoshka yetishterish va undan urug’chilikda foydalanish”

Generativ urug’laridan urug’bop va xuraki kartoshka yetishtirish uchun mos navlar, duragaylar, duragay populyasiyalarini tanlash, biologik xususiyatlarini xisobga olgan xolda ularni yetishtirishning  samarali texnologiyalarini ishlab chiqish va  joriy etishdan iborat

Ilmiy tadqiqotlar natijalari esa magistrlar, talabalarning ishtirokida ilmiy-amaliy kanferensiya o‘tkaziladi.

TADQIQOTCHILAR

T.r

F.I.Sh.

Ilmiy darajasi va unvoni

Ixtisosligi shifri va nomi

Dissertatsiya mavzusi

1

Ismoilov Alisher Isroilovich

PhD., dosent

06.01.05-Селекция ва уруғчилик

Картошка тезпишар ва ўртатезпишар навларининг жадаллашган бирламчи уруғчилик технологиясини такомиллаштириш (2017-2019 йиллар)

2

G’aybullayev G’ulom Saidalimovich

q.x.f.d., dosent

06.01.05- Селекция ва уруғчилик

06.01.08-Ўсимликшунослик

 

3

Eshonkulov Bobur Mamurovich

PhD., dosent

06.01.05- Селекция ва уруғчилик

06.01.08-Ўсимликшунослик

 

4

Xonqulov Xusniddin

PhD., dosent

06.01.08-Ўсимликшунослик

 

HAMKORLAR

Kafedra hozirgi kunda O‘zbekiston Respublikasi Fanlar akademiyasi “Toshkent davlat Agrar universiteti Samarqand fililali”, O’simlikshunoslik va meva sabzavochilik kafedrasi, Samarqand Davlat universiteti Meva–sabzavotchilik va uzumchilik kafedrasi, Respublika yong’oq ishlab chiqaruvchilar va eksport qiluvchilar uyushmasi qoshidagi “SAG AGRO” MChJ invitro laboratoriyasi, Don va dukkakli ekinlar ilmiy-tadqiqot instituti G’allaorol ilmiy-tajriba stansiyasi, “Sabzavot, Poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy tatqiqo inistituti”, Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, Akademik M.Mirzayev nomidagi “Bog’dorchilik, uzumchilik va venochilik ilmiy tatqiqiot inistituti” Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, Paxta seleksiyasi urug’chiligi va agrotexnikasi ilmiy tadqiqot instituti Samarqand ilmiy tajriba stansiyasi, “Farboma selekt” ilmiy urug’chilik fermer xo’jaligi, Zarafshon Agro Zaxira AD. Ma’suliyati cheklangan jamiyati bilan hamkorlik o‘rnatgan.

Shuningdek Gulobod agrotexnologiyalar texnikumiga kafedra professor-o‘qituvchilaridan  G’.S.G’aybullayev, A.I.Ismoilov, B.M.Eshonqulov va X.X.Xonqulovlar ma’naviy-ma’rifiy va tashkiliy-uslubiy ishlarda, xamda ochiq ma’ruzalar o‘tish, ishchi dasturlar ishlab chiqish, ilmiy-nazariy seminarlar o‘tkazishda xamkorlikda olib borishmoqda.